Het wereldspel
Het Wereldspel is het enige non-verbale onderzoeksinstrument ter wereld.
In zo’n 15 minuten tijd krijgt een bevoegd onderzoeker met dit onderzoek zicht op iemands binnenwereld, hoe de informatieverwerking verloopt (meer talig en in delen of meer in beelden en gehelen), en welke cognitieve capaciteiten iemand heeft.
Het Wereldspel kan zowel bij volwassenen als bij jeugd(vanaf 4 jaar) ingezet worden. Om een goed beeld van de persoon te krijgen, moeten er meer gegevens worden bekeken en daarom is de afname van het wereldspel ingebed in een IOO (individueel onderwijskundig onderzoek). Zo’n IOO kost de deelnemer twee tot uur, maar het uitwerken van de gegevens en de interpretatie van de resultaten kost de onderzoeker nog zo’n 7 uur. Daarna wordt het verslag met de ouders besproken. (Let op: de kosten voor onderwijskundige onderzoeken worden wettelijk niet vergoed door zorgverzekeringen.)
Een IOO bestaat uit drie onderdelen:
⦁ Het Wereldspel onderzoek, waarin de drie aspecten (informatieverwerking, cognitie en welbevinden) naar voren komen.
⦁ Het didactisch onderzoek, waarin alle leerscores op het gebied van lezen, fonologie, spellen, schrijven, tekstbegrip, rekenen, automatiseren, samenwerking van de ogen, leerstijl(en) en cognitie ruimtelijk inzicht.
⦁ Het pedagogische onderzoek, dat inzicht geeft in de pedagogische capaciteiten van de leerling.
Wanneer er recente en relevante tests zijn afgenomen, waardoor overlap zou ontstaan met de IOO kan het onderzoek ingekort worden, (mits de uitslagen van deze tests beschikbaar zijn voor de onderzoeker).